06-20-9-420-586 Mobilról kattintva azonnal hívható!

Mi a dugulás és hogy is keletkezik

Lefolyó dugulás,Budapest

Dugulások kialakulása csatorna vezetékeinkben

dugulás kialakulása

Előzd meg a bajt, ne várd meg, amíg a dugulás miatt elönti és tönkreteszi a szennyvíz a lakásod!

Mi a dugulás és hogy is keletkezik?

A dugulás általában egy hosszabb folyamat eredményeként jön létre. Tudnunk kell, hogy a lefolyórendszer kiépítésekor a vízvezeték szerelőnk figyelembe vette azokat a lejtési adatokat amikkel számolniuk kellett.

A csatornarendszernek ugyanis egy természetes lejtést kell adni, hogy ne csak a folyadék állapotú szennyeződések folyanak le, hanem a szennyvíz vigye magával a szilárd szennyeződéseket is.

Ha jó a lejtetés, akkor egy ideig nem lesz problémánk. A problémák akkor kezdődnek, amikor megvesszük a legolcsóbb mosóporokat, vagy mosogatáshoz por alakú készítményeket kezdünk el használni,illetve ha elkalandozik a figyelmünk és esetleg ételmaradék kerül a csap lefolyójába.

A mosóporok hordozó anyagai nem tudnak teljesen feloldódni a mosóvízben, hanem a kiürülnek a csatornarendszerben és ott elkezdenek lerakódni, amivel a dugulás kezdetét veszi.

Először csak 1-2 mm vastagságban, majd ez a vastagság minden egyes használat esetében növekedik egy kicsit.

Ezt még megfejeljük ha a mosogatáshoz jól, vagy erősen habzó mosogatószert használunk.

Az erősen habzó anyagok ugyanis nem oldják jobban a zsírokat, csak eltakarják előlünk azt, hogy miben nyúlkálunk.

A lefolyórendszerben tehát egy jó erősen habosított, de zsíroldásban már teljesen kimerült anyagot juttatunk aminek a habszerkezete miatt a lerakódás szivacsos, zsírcsapdának minősülő kotyvaszt képez. Ehhez vegyük hozzá, hogy bármennyire figyelünk is, a konyhából a mosogatás közben ételmaradékok, a mellékhelyiségből papír és egyebek, a fürdőszobából haj és szőrszálak tömege kerül a rendszerbe.

Most már csak az a kérdés, mikor vesszük észre -észre vesszük-e egyáltalán -az első figyelmeztető jeleket és várunk a csodára, vagy teszünk is valamit a dugulás végleges kialakulása ellen.

Bekötő akna Dugulás

Először nézzük a kezdődő dugulás jeleit.

Dugulás előtt csatornaszagot érzünk.

Ha a konyhában érezzük, akkor valószínűleg a mosogatószifonnál van a hiba, ha a fürdőszobából akkor a csatornarendszer összefolyó ágában kezdődött meg a rendszer szűkülése és a zsíros lerakódások kialakulása, sajnos a folyamat vége dugulás lesz.

Egyértelmű jel, hogy a csatornarendszerben a párnás, szivacsos szerkezetű lerakódások egyre több szerves anyagot tartanak vissza és ezeknek a szerves anyagoknak a bomlásterméke az a kellemetlen szag,amit érzünk.

Dugulás kialakulása előtt lassabban folyik le

A fürdőkád, mosdókagyló, mosogatótálca?

Nos itt már elég közel van a végkifejlet. A lefolyó,- csatornarendszerünk átmérője a kritikus ponthoz közeledik.

Csak a szennyvizet engedi le,de a csatornarendszerbe jutó szilárd anyagokat már csak nehezebben, egyre lassabban engedi át.

Duguláskor nem folyik le a szennyvíz, vagy csak nagyon lassan?

Egy-egy mosogatás, vagy fürdés, esetleg WC használat után több tíz perc kell, hogy a rendszer elengedje a szennyvizet, ha egyáltalán elengedi. Azt már ne is részletezzük, hogy a szennyvíz visszafolyik és abban tocsognunk.

Azt hiszem, ez már egyértelmű jele annak, hogy valami nagyon nincs rendjén. Nos, most már komoly kihívás elébe nézünk.

Mit is tehetünk a fent felsorolt esetekben?

Ha csatornaszagot érzünk, vagy lassabban folyik le a szennyvíz, akkor megoldás lehet egy jó erős légfrissítő spray is, de a problémát nem oldja meg, csak elodázza.

Javaslat: A mosogató, mosdó, fürdőkád lefolyójába este, lefekvés előtt  öntsünk dugulás elhárító, tisztító granulátumot.Másnap bő vízzel öblítsük át.

Dugulas

Lefolyó dugulás elhárítás házilag